Tuesday, April 21, 2009

PART 1 : SATU KISAH DI SUATU HARI DI VILLA JANNAH

Satu kisah di suatu hari di VILLA JANNAH selepas tamatnya paper CTU...

"Bersepahnye umah kite ni. Meh Temari kite kemas sket". Sakura mengajak Temari untuk kemas ruang tamu lepas abih je jawab paper CTU.
"Mane la nak start dulu ni.. Kemas printer ni r dulu.. Wayar berselirat." Suruh Temari pada shabat2 nye... Dengan azam nak kemas umah, diorang pun simpan la printer tu dalam kotak, gulung wayar yang berselirat dan macam2 lg la.

Ino dgn Pendekar Traffic Light sebuk dalam bilik tengah try baju.. Esoknye, si Ino tu nak pizen...
Dalam kesibukan ade yang mengemas, ade yang nak try baju, tibe2.....

"Assalamualaikum......". Suara garau memecah kesunyian.. Maka dengan lajunye ninja2 dan pendekar ni lari mendapatkan posisi masing2. Mereka sudah sedia dengan jutsu2 dan buah2 mereka. Tunggu mase je nak serang kalau yang datang tu musuh yang tidak diundang. (Memang la musuh tak diundang). Hehehe...

"Wa'alaikumussalam." Jawab Tenten ringkas. Lantas membuka pintu. Terkejut bukan kepalang dan terpinga-pinga, bermonolog dalam hati siapakah insan ini. Sepertinya tidak pernah ku lihat. Seorang makcik dan anak perempuannya yang kitorang rase dalam area skolah rendah la.

"Ha, takpelah... Makcik duk luar je la..." Kata makcik tu. Ditariknya kerusi study kitorang lantas duduk.

Ni sape ni sbnrnya.. konpius aku. budak2 ni xnak lak kuar tolong cover line. aku da la x kenal sape ni. Hei... Berdebor2...

" Tak kenal makcik ke?? Bini Awang."

Awang mane lak ni. Awang ke yang duk umah ni dulu? Ke awang yang umah lama. Lupa lak aku name tuan umah ni.

"Makcik duk sini ke dulu??". Tanya Tenten yang dari tadi blurrrrr...
"Ye.." Jawab makcik yang tak dikenalpasti tu sambil memandang sekeliling rumah kami. Beberapa kali jugak si Tenten tu tanya makcik tu kompem ke dia duk umah kami ni dulu. Nak dapatkan kepastian...

"Ngape makcik datang sini?".
Sambil tersenyum makcik tu menjawab... "Umah makcik terbakor."

Alahai... start pulak cerita sedih. Ni nak jadi macam cite umah lama ke? Takkan mase ni kot kitorang nak kena pindah lagi. Dah la tengah final ni.

Makcik tu pun sambung citer dia lagi. " Rumah makcik terbakar dua hari lepas. Habis sume barang. Dah dua hari makcik tak keje. Jaga anak2. Ni pun, tumpang umah kawan makcik. Anak makcik ni dah 2 hari tak makan."

Dengan rasa kasihan Tenten mendengar cerita makcik tu. Ditengoknye anak makcik tu... Bermonolog lagi.. Betul ke tak makan 2 hari ni?? Segor je nampok..

Makcik sambung lagi cerita dia... " Makcik ni mintak sumbangan sikit la dari umah ke umah. Tak pakse, bagi mane yang ade la. Ingat nak mintak la tolong hantar balik umah. Makcik ni tak sihat sangat, dah dua kali pengsan."

Tenten pun masuk la ke umah dengan jujur dan lurus sedang ninja dan pendekar lain dah cukup bersedia dengan jutsu masing2. Padahal takut sumenye. Menyorok kat dapor, tingkap... hai.... Tenten dengan rilexnya masuk, ninja yang lain trus tnya.... "Eh!!! Ngape... Ngape???"
"Takdok ape. Makcik tu mintak sumbangan pastu, mintak tolong hantar balik umah. Tu je. Gi la sape2 hantar dia..."

Ino yang waktu tu tengah gosok baju tuk pizen esok mula bersuara. “Eh.. Jangan.. Jangan.. Ingat kisah kat bank hari tu..” Kitorang pun bergerak ke dapur. Kat dapur Shizune tengah syok basuh beras. Nak sediakan makan tengah hari. Masing2 lapor.

Tak sempat lagi Ino nak abiskan cerita dia... Tiba2.. “ Adik.. Adik.”
“Kejap.. Kejap.” Kata Sakura.

“Shizune, ko la gi hantor makcik tu. Orang lain sume takut. Kalau aku pandai bwk kete, dah lama aku hantor makcik tu.” Minta Tenten pada Shizune.
“Taknok aku.. Takut aku”. Shizune pun meneruskan kaerjanya di dapur. Cuci ikan keli. Best lauk hari ni.
Dalam sume tengah kelam kabut tu, Temari mengeluarkan idea yang kali rasakan itulah idea yang paling bernas di saat itu, iaitu, menelefon isteri Ust. Syed. Temari pun mendail nombor K.Wida. Lantas menghulurkan tepon tu pada Tenten dengan kata lain, Tenten la kena cakap dengan K.Wida. Tenten pun cerita la situasi kami pada K.Wida. Tapi waktu tu, K.Wida tengah memandu.

Pendekar Traffic Light pun berkata, “ Amik la roti akak tu. Bagi kat dia.”
Sakura pun cari la roti tu.. Tapi xdok sape yang sanggup kuar bagi roti tu. Kami pun memaksa si Sakura kuar hulur roti n prepare la sekupang dua. Tenten da ketaq waktu tu. Dengan lagak pendekar ninja, Sakura keluar dengan penuh yakin sementara yang lain berbincang strategi yang akan di gunakan. Takde la bincang sangat pun. Sume ngendap kat tingkap. Sakura dengan Tenten. Sejurus lepas tu, Tenten pun kuar teman Sakura.

Sakura bermonolog sendiri. Uih makcik ni. Pempuan ke laki? Muka putihnye krim, bibir de lipstik. Ye ke ni?

Makcik tu pun terus bercerita. Mintak bantuan kami untuk hantar dia ke Kuala. Tapi disebabkan ketakutan kami yang amat sangat, kami delay dulu. Cerita dulu dulu ngan makcik ni. Kami ni x bape nak percaya makcik ni.

“Makcik makan la roti ni. Adik, amik la roti ni..” Sakura mempelawa.

“Anak makcik ni, tak makan roti kalau takde air”. Makcik tu bersuara kembali.

Eh.. kata td lapor. Orang bagi demand pulak..

Temari pun kuar jugak akhirnya, konon nak bercakap dengan makcik tu.

Bila nampak je Temari kuar, makcik tu pun berkata...“Budak universiti macam awok orang ni takkan tak boleh nak tolong orang susah macam makcik ni. Kita tolong orang, kita dapat dapat balik. Kita selalu dengar kat surau dok. Makcik pun slalu jugok gi surau ni. Awok ingat mokcik ni jahat ke? Sampai ngendap tu. Makcik tak sampai tahap jahat lagi ni.”

Alahai... makcik ni bg ceramah la pulak. Orang ni nak stdy lg ni. Temari bermonolog sendiri sambil memandang ke umah Ust. Syed.

Huhuhu.. Kena sekali ninja2 yang ngendap kat tingkap tu. Pelan2 lari.. sentap la!!!

Makcik tu sambung lagi. “ Kalu makcik nak wat jahat, sekarang pun boleh. Tak yoh tunggu nanti. Mokcik xdok nye nak peluk2 ni. Makcik bukan laki”. Dengan gaya yang agak agresif memegang tingkap umah kami. Cuak la..

“ Gini makcik. Kitorang bukan tak nak hantar, tapi ye la, ni pun baru balik dari pekse.”
“ Makcik mintak hantor je. Bukan lama pun. Sekejap je. Kalu tak nak hantor sangat pun hantor je la mokcik kat Salwa tu.”

Sakura menyuruh Tenten buat air. Tenten lak suh Temari. Temari ni nak tengok ape terjadi lepas tu, dia pun suruh la Pendekar Traffic Light. Dengan langkah yang agak cuak la, Pendekar Traffic Light menuju ke dapur, Temari lak ngendap di balik tingkap. Air ape la yang Pendekar Traffic Light buat..

Eh.. baik aku siasat makcik ni. Betoi ke idok makcik ni. Meh testing2.. Sakura pun test r..

“Makcik dari mana ni?”
“Makcik dari bowoh nu..” Sambil menunjukkan tangan ke arah traffic light kat skolah sains tu.
“Ooo... kat area2 Petronas tu eh? Jalan kaki je ke datang sini?”
“Ho la.. Jalan kaki je. Makcik takdok duit. Gi umah kawan tadi. Tapi dia takdok.”
“Jauh nye makcik jalan. Ngape tak turun kat Petronas je? Jauh ni jalan.”
“Makcik tak tau jalan.”
“Makcik duk mane? Anak bape?”
“Oo... makcik duk kat Kuala. Anak ramai. Sorang da kawen, yang lain skolah lagi.”

Wednesday, April 15, 2009

KENANGAN DI SEKAYU


kenangan ku bersama sahabat di hutan lipur sekayu



sahabat2 muslimin sedang asyik bakar ayam....

ha.... Ni pengalaman baru tuk semester ni... Baru je minggu lepas, hamba dan sahabat2 buat rehlah ke Hutan Lipur sekayu.. Saje nak release tension. Banyak sgt commitment kat campus, ape salahnye skali skala wat activity luar.. Ade la sket game kitorang wat.. X campur ye muslimin n muslimat. Muslimin wat activity diorang. Gambar muslimin tu pun amik dari Iskandar. (Is, akak amik gambar yang Is attach). huhuhu... Jangan marah ye Is...

Semester depan nak gi mane lak ek.... Tak sabor je...

STRAWBERRY BUN PUDDING



MEH KITE SAMA2 WAT PUDING...

Bahan2:
2 biji roti burger (saiz besar)
3 biji telur
2 sudu besar gula perang
350 ml susu segar
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar mentega
1 sudu teh esen vanila
4 biji buah strawberi

Cara2:
* Pukul telur dengan gula hingga kembang.
* Panaskan susu dengan api sederhana. Jangan biarkan sampai mendidih.
* Campurkan susu pada gula dan telur tadi sedikit demi sedikit. Kacau sebati.
* Masukkan tepung jagung ke dalam adunan. Kacau sehingga tepung larut dan sebati.
* Masukkan pula mentega dan diikuti dengan esen vanila.
* Carik-carikkan roti burger ke dalam adunan. Kacau dan biar seketika supaya roti agak kembang.
* Akhir sekali potong 2 dari buah strawberi tadi menjadi bentuk dadu (dan kecil2). Masukkan ke dalam adunan.
* Bakar selama 20-25 minit pada suhu 180 darjah C.
* Potong lebihan buah strawberi dan tabur ke atas puding yang telah sejuk sebagai hiasan.

SLMT MENCUBA!!!

IKHWANUL MUSLIMIN DAN TRIBULASI

واذيمكربك الذين كفروا ليثبتوك او يقتلوك او يخرجوك ويمكرون ويمكرالله والله خير الماكرين -الانفال ٣٠-



30. dan ingatlah (Wahai Muhammad), ketika orang-orang kafir musyrik (Makkah) menjalankan tipu daya terhadapmu untuk menahanmu, atau membunuhmu, atau mengusirmu. mereka menjalankan tipu daya dan Allah menggagalkan tipu daya (mereka), kerana Allah sebaik-baik Yang menggagalkan tipu daya.


http://dakwahkami1429.files.wordpress.com/2008/11/logo-ikhwan.jpg

Logo Ikhwanul Muslimin


Berikut adalah sebahagian daftar syuhada’ Ikhwan Muslimin hasil pengkhianatan dan jenayah golongan Nasionalis Sekular Mesir.


1) As-Syahid Hasan Al-Banna (Mursyidul Am pertama)

- lahir 14 Okt 1906 dan ditembak oleh pembunuh upahan regim Mesir tanggal 12 Feb 1949.


2) As-Syahid Abdul Qadir Audah

- lahir pada tahun 1906 dan dihukum gantung tanggal 07 Dis 1954.


3) As-Syahid Muhammad Farghali

- lahir pada tahun 1906 dan dihukum gantung tanggal 07 Dis 1954.


4) As-Syahid Yusuf Thala’at

- lahir pada bulan Ogos 1914 dan dihukum gantung tanggal 07 Dis 1954.


5) As-Syahid Mahmud Abdul Latif, Handawy Duweir dan Ibrahim At-Tayyib juga dihukum gantung pada 07 Dis 1954.


6) As-Syahid Syed Quthb

- lahir tanggal 09 Okt 1906, dipenjara selama 9 tahun ( 1955-1964 ), dibebaskan, kemudian tidak sampai setahun dipenjarakan lagi dan dihukum gantung tanggal 29 Ogos 1966.

- turut dipenjarakan pada kali ke-2 (1964) adalah adik-adiknya, Muhammad Quthb, Aminah Quthb, Hamidah Quthb dan ribuan anggota Ikhwan Muslimin yang lain.


7) As-Syahid Abdul Fatah Ismail

- dihukum gantung tanggal 29 Ogos 1966.


8) As-Syahid Muhammad Yusuf Hawwash

- dihukum gantung tanggal 29 Ogos 1966.


9) As-Syahid Muhammad Kamaludin As-Sananiri : suami kepada Aminah Quthb (adik Syed Quthb).

- lahir tanggal 11 Mac 1918 dan menghembuskan nafas terakhir setelah diseksa teruk dalam penjara Mesir tanggal 08 Nov 1981.


10) Ustazah Zainab Al-Ghazali Al-Jubaili

- lahir tanggal 02 Jan 1917 dan dipenjarakan pada umur 44 tahun (1965) dan meninggal dunia tanggal 08 Ogos 2005. ( baca: Hari-Hari Dalam Hidupku-Zainab Al-Ghazali, terbitan Pustaka Salam, Malaysia).


11) Hasan Hudhaibi (Mursyidul Am ke-2: 1949 - 1973), Umar Tilmisani (Mursyidul Am ke-3, Muhammad Hamid Abu Nasr (Mursyidul Am ke-4), Sheikh Mustafa Masyhur (Mursyidul Am ke-5) dan sekarang Ust Mehdi ‘Akef. Semua mereka ini pernah merengkok dipenjara Mesir bahkan ada yg dibunuh.



Oleh sebab itu, sesiapa yang terpilih menjadi Mursyidul Am Ikhwan, pasti mereka orang yang sudah siap mati bila-bila masa sahaja dan dimana sahaja kerana sejarah Ikhwan, tokoh-tokoh utamanya mati dibunuh.


Sehingga hari ini, ribuan anggota Ikhwan masih mendekam didalam penjara Mesir dibawah regim Husni Mubarak. Perjuangan Ikhwan sering difitnah sebagai gerakan untuk menggulingkan kerajaan. Bahkan sampai saat ini, ada yang mengaggap pimpinan dan anggota Ikhwan sebagai golongan Bughah (penderhaka kerajaan Islam) atau khawarij. Mudah-mudahan Allah memberi rahmat kepada para syuhada’ ini dan menerima perjuangan mereka. Allahu Akbar !!!


Sumber rujukan:

Mozaik Syuhada’ Ikhwanul Muslimin: Prof.Dr.Yusuf Al-Wa’iy, terbitan Fitrah Rabbani, Bandung.

http://muzakarah.tripod.com/qutb.html

http://ummahonline.com/?p=510

Dipetik dari : arruhuljadid86.blogspot

ILMU, IMAN, AMAL

Dari Abu Musa r.a katanya, Nabi s.a.w bersabda:”Perumpamaan petunjuk dan ilmu pengetahuan yang Allah mengutuskan aku untuk menyampaikannya seperti hujan lebat jatuh ke bumi. Bumi itu ada yang subur menghisap air, menumbuhkan tumbuh-tumbuhan dan rumput-rumput yang banyak. Ada pula yang keras, tidak menghisap air sehingga tergenang. Maka Allah memberi manfaat dengan ia kepada manusia. Mereka dapat minum dan memberi minum (binatang ternak dan sebagainya), dan untuk bercucuk tanam. Dan ada pula hujan yang jatuh ke bahagian lain iaitu di atas tanah yang tidak menggenangkan air dan tidak pula menumbuhkan rumput. Begitulah perumpamaan orang yang belajar agama yang mahu memanfaatkan apa yang aku disuruh Allah menyampaikannya, dipelajarinya dan diajarkannya. Dan begitu pula perumpamaan orang yang tidak mahu memikirkan dan mengambil peduli dengan petunjuk Allah yang aku diutus untuk menyampaikannya.”
(Bukhari)

Thursday, April 9, 2009

MENJELANG FINAL EXAM....

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, hari ni hari terakhir class utk semester ni. Itu bermakna FINAL dah makin hampir. Waduh!!! Takut bangat gue.... Ape nak jawab final nnti.. Huhuhu..T smpat la gi mintak tips jawab pekse dgn lecturer hamba.. Tp tak syok la.. Sem dpn da tukar lecturer. Hee...

da abis class td, hamba gi interview nal jd pembantu minggu mesra siswa utk kemasukan baru semester depan. Dengan yakin hamba jawab soklan yang diajukan kat hamba. Alah.. Buka susah pun soklan dia. Nak jadi oc ke?? Nak biro ape??? hahaha... Senang je kan. Mase thengah tunggu giliran td, hamba dapat biskut dari En. Taufik. Dia tu pegawai pendaftar UiTM Dungun.. Ramai orang takut dengan dia. Tapi hama beranikan diri utk tegur dia.. Saje je amik hati dia.. Mane la tau, interview lepas..

Hari ni da la hujan. Rempit dalam hujan hari ni. Basah semuanya.. Sejuk pulak. Ketaq masuk class. Class da la aircond kuat.. Tak tahan eden.. huhuhu... k la... ni je nak cite buat mase ni... Ngantuk la.. almaklum la, hujan kan...

Adios...