Saturday, October 31, 2009

LAFAZ YANG TERSIMPAN

Assalamualaikum...

Entah kenapa perasaan sebegini dirasai. Tiba2 rasa rindu pada ibu dan ayah dikampung halaman menerjah mindaku. Terlalu sayang pada mereka. Bukan hari ini sahaja rasa ini datang. Tapi hari2 sebelumnya juga begitu. Kerana terlalu merindui dan tiada tempat untuk aku meluahkannya, maka hari ini aku coretkan di blog ku ini. Namun begitu, terlalu sukar untuk aku melafazkan rasa sayang itu pada ibu dan ayahku...

"Mek, abah... Tie sayang mek ngan abah.."

Itulah terkadang sikap kita. Anak yang sudah dewasa seakan malu untuk melafazkan kata 'sayang' kepada orang yang cukup kita sayang. Hanya mampu dilafazkan melalui tingkah laku. Benar kita sayang pada mereka. Benar kita kasih pada mereka. Tapi tak mampu. Hanya tinggal 'Lafaz Yang Tersimpan'.

Andai termampu, usaplah tangan mereka. Kucuplah pipi mereka. Luahkanlah kata yang amat bermakna dan berharga itu. 'Ibu, Ayah.. Saya sayang ibu dan ayah'.. Sebelum sampainya saat mereka menutup kedua mata mereka...

Lafaz Yang Tersimpan

Luluh hatiku yang sayu
Menatap wajahmu tenang dalam lena
Kasih zahirkan laku
Sedangkan bibirku jauh dari lafaznya

Dan raut tuamu membekas jiwaku
Meredakan rindu mendamaikan kalbu
Tak mungkin kutemu iras sentuhanmu
Biarpun kuredah seluruh dunia
Mencari gantimu

Betapa sukarnya menyusun bicara
Meluahkan rasa menuturkan sayang
Kasih yang terlimpah hanya sekadar tingkah
Cuma ungkapan kebisuan yang melindungkan kalimah rahsia

Masih kubiarkan waktu
Melarikan lafaz kasihku padamu

Mengapakah sukar menyusun bicara
Meluahkan rasa menuturkan sayang
Kasih yang terlimpah hanyalah sekadar tingkah
Cumalah ungkapan bisu kalimah rahsia

Apakah yang hilang andai dilisankan
Bait penghargaan penuh kejujuran
Tak mungkin terlihat cinta yang merona
Jika hanya renungan mata yang bersuara
Bukan atur kata

Tiada lagi ertinya pengucapan
Anadai akhir nafas di hujung helaan
Sebelum mata rapat terpejam
Usah biar kehilangan
Menggantikan lafaz yang tersimpan..


TECHNOCRAT

Assalamualaikum...



This is the beautifully moment during study at Teknik. I will not forget even per second. Although we have not met long, but every moment that we pass along that simply means for me.

These are friends at Teknik. In fact, many more. But I only have time to snap them.

I pray you all continue to compete with your own life. All of u are TECHNOCRAT ..

Friday, October 30, 2009

SELAMAT HARI LAHIR

Just a special cake for all my frenz especially for who's was celebrate their birthday for tomorrow. Walaupun kek ni nampak cam kek kawen, tapi.. It's still ok to be a BIRTHDAY CAKE.. huhuhu...


Tuesday, October 27, 2009

FINAL

Assalamualaikum...

Hari ni debaran aku makin terasa. Esok, 28 Oct 2009, tepat jam 9 pg, paper pertama aku bermula... Aku semakin hampir pada penghujung. Aku harap aku dapat jawab dengan baik esok. Paper sem ni penentu tuk sem depan. Sem depan aku da nak praktikal. So, harapan moga takde yang sangkut semester ni. Ameen...

Bila dah abis, aku akan lebih takut dengan praktikal... Mampu ke aku hadapi semua ni???

Sunday, October 25, 2009

GAMBAR LANGKAWI PART 1


Ni la antara gambar sepanjang lawatan. Letak gambar orang lain dulu.. Nanti aku post la gmbar aku..














LANGKAWI

Assalamualaikum..

Dah lama tak update blog.. Hari ni nak update la.. Nak guna bahasa santai la plak.. Tak nak da guna 'Hamba'. Huhuhu.. 'Aku' plak.. Huhuhuhu...

2 minggu lepas, aku ngan kawan2 kelas aku gi lawatan ke Langkawi. Tu la first time aku menjejak kan kaki ke Langkawi dan juga ke utara. Biasanya ke selatan, area KL, pantai Timur apatah lagi.. Selalu.. Seronok jugak kat Langkawi tu. Bukan pe... Dapat la ketenangan sket spanjang duk Langkawi tu. Takyah fikir urusan yang de kat Dungun buat seketika. Kitorang bukan gi nak sronok2 tau. Ni sebenarnya, trip class. Akademik nye lawatan under subjek AGRO BASED MARKETING.

Aku tinggalkan Dungun skejap dengan harapan aku akan balik dengan semangat baru. Huhuhu.. Perjalanan bermula pukul 5 ptg dari Dewan Aspirasi UiTM Dungun. Kitorang gi lalu jalan Terengganu, Kelantan, Kedah, Perlis. Perjalanan yang amik masa lebih kurang 10 jam. Penat duk dalam bus. Tapi mujur la aku duk sorang je. 2 seat, aku pulun sorang je. Selesa la sket. Hehehehe.. Walaupun perjalanan tu lama, tapi, menyeronokkan. Aku dapat tengok macam2 sepanjang perjalanan. Paling best, lori simen terbalik. Berat sangat tu. Area 4 pagi, kami sampai di Gurun Kedah. Pemandu tu amik port kat hentian rehat utk stay kat situ sampai la Subuh. Sebelum kitorang teruskan perjalanan kitorang ke destinasi kami. Tidur dalam bus kami hari tu. Takpe. Lena je. :)

Settle je solat subuh, mandi, bersiap makan, kami pun mula bertolak ke Alor Star. nak kedestinasi pertama kami. FAMA Kedah. Sampai je kitorang kat FAMA, kitorang disambut mesra oleh petugas2 kat situ. Kitorang masuk bilik mesyuarat dan diberi penerangan sket la pasal FAMA Kedah tu. Tak banyak yang diterang nye. Camne la nak wat report ni. Bukan pe diorang tak terang banyak tu, mase da tak banyak. banyak lagi tempat yang kitorang nak kena pergi. Habis je penerangan kat FAMA tu, kitorang dihidangkan dengan makanan yang banyak. Tapi sayang, aku kenyang lagi mase tu. Kalau aku tau, aku tak sarapan pagi2. Hehehe. Simpan perut utk FAMA. Tapi, untuk tak menghampakan lidah aku yang tak sabar nak rasa tu, aku pun jamah la sket sandwish.. SEDAP pulak. Aku amik lagi sepinggan sandwish.. Hahaha... Yang kata dah kenyang tadi. Pastu, kawan aku kata dia nak makan nasi lemak lak. Aku gi la amik. Dia kata nak sikit je. Tapi aku amik banyak jugak. Biar dia. Last2 dia tak abis makan. Terpaksa la aku abiskan nasi lemak dia. SEDAP jugak... Hehehehe... Dah la.. makan aje citernye.

Lepas je kitorang melawat FAMA tu kitorang dibawak ke bahagian pengagihan dan operasi FAMA. Lebih kurang 5 minit perjalanan dari pejabat FAMA. Dalam tu, kitorang diberi penerangan camne barang2 yang FAMA handle di agihkan dan dijual. Lama jugak la. Dah la diri. Penat... Banyak jugak kitorang tanya soklan. Saje je... Nak amik hati lecturer.. Hehehe..

Ladang mangga destinasi kami seterusnya. Pegawai Fama tu yang bawak kami. Tapi mase kami sampai kat ladang mangga tu, tak de buah la. Silap timing. Tengok pokok je la kitorang. Makan lagi kitorang kat situ. Makan tengah hari lak. Hampir Zohor la kami kat situ. Kitorang singgah Solat Zohor kat masjid tertua kat Kedah ni. Masjid Zahir kalau tak salah aku la. Pastu, kitorang dibawak untuk tengok perusahaan IKS. Kitorang dibawak ke sykt ZINON. Zinon ni, diorang buat perencah masakan cam rempah masah rendang dll. Hebat jugak Zinon ni. Dah cecah pasaran antarabangsa. Bila la agaknya aku dapat ikut jejak langkah Zinon ni.. Huhuhu.. Angan2 je besar Siti Zuraidah ni. Tamat la kitorang nye lawatan kat Kedah. Tanpa buang masa lagi, kitorang pun gerak menuju ke Kuala Perlis. Nak mendarat kat Langkawi lak ni. Tak sabar dah nak jumpe hotel, katil, nak golek2 atas katil. Penat sangat dah ni. Naik la feri. First time jgk naik feri ni. Penat jugak duk dalam Feri tu. Maghribb kami smpai di Langkawi. Naik bus, sampai hotel, masuk bilik, relax jap.. Tunggu turn la masuk bilik air. Satu bilik, 4 orang. Selesa jgk la. Member2 bilik pun best. Sporting.. Selesai je solat Maghrib n Isyak, kitorang pun gi makan. Lapar nye pasal. Makan kat hotel tu je. Tak larat la nak jalan makan kat lain. Bdk2 lain sume makan kat luar. Sanggup lagi diorang berjalan cari makanan lain. KAmi berempat ni, mmg dah malas. Target kitorang, lepas makan, balik bilik, tido. Memang... Aku la yang syahid dulu. Dengan telinga aku sumbat earphone, dengar IKIM.. Pe lagi, lena diulit lagu la..

Esok paginye, usai solat Subuh, aku turun ke lobi untuk amik makanan. Pagi tu, kami sarapan Nasi Lemak. Tapi sayang, nasi lemak tu hangit baunya. Lapar nye pasal, bedal je la. Kul 8 pagi, kitorang naik bus, bertolak ke Ladang Pisang di Teluk Yu. Aku mmg cukup xcited dengan pisang ni. Suka sangat Pisang. Dengan harapan, nnti, tuan ladang tu bagi makan pisang free. Mmg hajat aku diperkenan. aku pulun pisang kat situ. Sedap.. Manis.. Luas jugak la ladang pisang tu. Geram nengok pisang2 tu.. Rase tak nak balik, nak duk situ je. Heheee.. pastu, kitorang dibawak ke FAMA LAngkawi yang terletak di padang Matsirat. Ade agro bazar kat situ. Kebetulan, aku wat la rawatanmata percuma Permata Hijrah. Aku mmg suka try yang fre2 ni.. Tak beli pun akhirnye. Hahaha... Itu la destinasi terakhir lawatan akademik kami. tengah hari abis. Lepas ni, sesi jalan2 n sesi beli belah.

Mase aku kat sana, aku duk berkira duit je. Walaupun takde duit, tapi aku tak lepaskan beli kain batik utk mak aku, kain pelikat utk abah dan jugak baju utk adik n anak sdare aku. Tapi yang murah2 je.. Sbgai tanda kenang-kenangan. Untuk sahabat2 aku pun tak lupe. Bagi aku, utk sahabat ni mesti beli. Walaupun just Keychain. Aku shopping coklat. Tak tau pe aku nak pilih mase duk dalam kedai coklat tu. Banyak sangat coklatnye. Tak tau nak pilih yang mane. Yang paling penting, pastikan coklat yang aku amik tu de tanda HALAL. penting tu... Selesai shopping, balik smla ke hotel. Penat. Tapi lapar. Selesaikan solat MAghrib ngan Isyak dulu. Pastu, kitorang gi makan. Hari ni makan kat luar. Berpusing-pusing kitorang cari kedai makan. Akhirnya jumpe. Kenyang makan, balik hotel smla. Tidor la... Pe lagi... Huhuhu...

Esoknye, kami bangun pagi, plan nak gi Dataran Lang. Hahaha.. Penuh kisah. Kitorang pun jalan la... Konon nye nak gi Dataran Lang. Jauh dah jalan ni. Tak nampak lagi bayang Dataran Lang nye. Last2 kitorang tanya akk yang main badminton kat situ. Akk tu kate, jauh lagi nak jumpe Dataran Lang. Penat kalau kitorang nak jalan. Kitorang pun, dengan langkah berani teruskan je. Pastu, kitorang sedar yang mase dah tak banyak. Nak balik dah kul 9.30... Mmg tak sempat. Kitorang pun patah balik. Tetibe, akk tadi tanya kami nak gi ke tak Dataran Lang. Dia pun offer kitorang naik kete dia. Dia bawak. Sempat la ta'aruf sket ngan akk tu. Akk tu namanya Kak Mawar n Kak Zura... Akan ku kenang jasa akk sampai akhirnye.. Heheheh...

Akk tu hantar kami balik ke hotel. Sampai je kat hotel, diorang kata, nak gi Dataran Lang. Frust aku. Frust ke??? Tak dah.... Mase kitorang pegi, tak de orang... Tu yang best.. Mase diorang gi Dataran, kitorang gi makan. KFC.. Ya Allah, Tuhan nak tunjuk, aku jumpe kawan lama mase skolah dulu kat KFC tu... Ya Allah seronok nye.. Dia yang prasan aku dulu... Tapi AWAS!!! Dia LELAKI.... Budak yang lawan BAHASA MELAYU ngan kau mase skolah dulu... hahaha..

Dah la cite.. Penat la... Sampai kat Dungun Dalam kul 1 pagi. Pengembaraan yang menyeronokkan...

Insya Allah, ade pelunag nak gi lagi... Tunggu aku LANGKAWI!!!!




Wednesday, October 7, 2009

KEMBARA AMAL UNIC


KEMBARA AMAL UNIC 2009

Assalamualaikum Semua SahabatUNIC

Kembara Ke Kelantan dah pun kita jayakan, apa kata kita serbu ke arah UTARA pulak?!
Kali ini kita nak adakan KEMBARA AMAL UNIC ke UTARA!!!
Gempak nih..Sebab ape erk?

  • Melibatkan Jawatankuasa yang lebih besar
  • Aktiviti² yang lebih Ekstrem
  • Perjalanan yang lebih menghiburkan

Sebelum nih UNIC je kan yang pergi..Kali ini ada kumpulan INTEAM sekali...Wah..hebat tu..!!!Rugi la sape yang tak jOin..

Lokasi : Alor Setar, Kedah Darul Aman
Tarikh : 24 Hingga 26 Disember 2009
Yuran : RM200.00 (termasuk Pengangkutan, Hotel Penginapan, Makan Minum, Tiket dan Makan Minum di Menara Alor Setar, Insuran)

YURAN KEMBARA UNIC KE UTARA (ALOR SETAR, KEDAH)

Kaedah perlaksanaan pembayaran..;
Deposit : RM50.00 - sila bayar mulai pada tarikh 01hb Oktober 2009(bayar sebagai tanda persetujuan mengikuti kembara)

Jika tiada bayaran deposit, dianggap belum mendaftar walaupun telah memberi maklumat diri.
Kekosongan tempat, dikira siapa cepat dia dapat (tempat terhad)

Bayaran kedua : RM100.00 (bayaran hendaklah dijelaskan selewat-lewatnya pada 15hb November)

Bayaran ketiga : RM50.00 (bayaran hendaklah dijelaskan seminggu dari tarikh program)

Sila buat bayaran ke akaun:
Maybank (5648-5610-9382) atas nama FAIS EXCELLENCE TRAINING RESOURCES

Ssetelah pembayaran dibuat sila fakskan slip bank ke talian 03-9105 7724 (sila tulis nama dan contact no pada slip bank) atau scan slip bank dan emailkan kepada isma_unic@yahoo.comEmail ini dilindungi dari sebarang spam bots, Sahabat memerlukan JAVAScript untuk melihatnya

PEMBAYARAN PENUH RM200.00 AMAT DIGALAKKAN...

AKTIVITI KEMBARA UNIC KE UTARA

Hari Pertama (24hb Dis 2009)
10.30mlm : Berkumpul di Stesyen LRT Bukit Jalil,KL
11.00mlm : Bertolak ke Alor Setar

Hari Kedua (25hb Dis 2009)
Taaruf dan Ice Breaking
Lawatan Amal ke Hospital Besar Alor Setar, Kedah
Konsert Amal UNIC & INTEAM

Hari Ketiga (26hb Dis 2009)
Lawatan ke Kilang Padi (BERNAS)
Lawatan ke Bandaraya Alor Setar
Membeli Belah di Pekan Rabu

p/s : utk lebih jelas.... layari www.sahabatunic.com

KONSERT TRIBUTE TO UST. ASRI


KONSERT TRIBUTE TO
USTAZ ASRI
bakal diadakan di UIAM Kampus Gombak yang menampilkan penasyid ternama tanahair seperti
Rabbani, Raihan, Hijjaz, Inteam, Saujana, Far East dan Syifa'.

Berikut butiran program:

TARIKH: 13 Oktober 2009
HARI: Selasa
MASA: 8.30pm.
TEMPAT: Dewan CAC.
TIKET: RM7.00 sahaja!!!!!


TEMPAHAN TIKET?
hubungi:
Nazlie(014-5077297),
Husna(013-3441649),
Rizudin(019-6038009)
Nabila(012-2713006)

ZINNIRAH SERIKANDI SUNYI

Zinnirah adalah seorang gadis yang berasal dari Rome. Kehidupan keluarganya sangat miskin dan dalam keadaan serba kekurangan. Ketika berlaku satu peperangan besar di Rome, Zinnirah terpisah daripada keluarganya lalu menjadi tawanan perang. Sejak itu dia dijual sebagai hamba dan sering bertukar tangan. Sepanjang menjadi hamba abdi, Zinnirah dilayan dengan kasar dan adakalanya diperlakukan seperti binatang oleh tuannya.

Suatu hari Zinnirah berkenalan dengan seorang hamba yang senasib dengannya. Perkenalan itu akhirnya membawa Nur Islam dalam diri Zinnirah kerana hamba itu menerangkan ajaran yang disampaikan oleh Rasulullah. Penerangan yang tulus itu membuka hati Zinnirah untuk memeluk Islam. Namun, dia terpaksa melakukan ibadat secara rahsia kerana tuannya memusuhi Islam.

Nasibnya lebih malang apabila dia bertukar tangan kepada bangsawan Quraisy yang sangat berpengaruh masa itu, Umar Al-Khattab. Ketika itu, Umar belum memeluk Islam dan juga tidak mengetahui keIslaman Zinnirah. Umar yang sangat memusuhi Rasulullah terkenal dengan bengis dan kasarnya sehingga digeruni, baik lawan maupun kawan. Akhirnya, Umar mengetahui mengenai keIslaman Zinnirah apabila suatu hari dia mendengar gadis itu membaca al-Quran. Ini menimbulkan kemarahan Umar yang mahu menghukumnya dengan siksaan berat.

"Tahukah kamu apa hukuman yang layak untukmu?" Tanya Umar keras dengan wajah bak singa sambil mengheret Zinnirah ke tengah padang pasir. Di situ, Umar mengikat khaki dan tangan Zinnirah dan menjemurnya di tengah panas terik. "Inilah caranya supaya kamu insaf," katanya lalu meninggalkan Zinnirah di situ. Walaupun mukanya perit dipanah matahari dan kehausan, Zinnirah tabah menghadapi penderitaan itu sambil mulutnya tidak berhenti membisikkan Allah.. Allah...

Apabila melihat hamba abdinya belum insaf, Umar menyeretnya ke pinggir kota dan mengikatnya di tiang. Dia menyuruh orang mengorek mata Zinnirah sehingga buta. Walaupun darah bercucuran daripada matanya dan dia diejek oleh orang kafir Quraisy yang percaya dia dilaknat tuhan Latta dan Uzza, iman Zinnirah tidak luntur malah mampu berkata, "Sekalipun aku dibunuh, kepercayaanku masih tetap pada Allah yang Esa."

Penderitaannya itu akhirnya sampai ke pengetahuan Abu Bakar as-Siddiq yang membeli Zinnirah dengan harga tinggi. Sejak itu, dia tekun beribadat dan dengan kurnia Allah, kedua-dua matanya yang buta itu bercahaya semula. Peristiwa yang mengagumkan ini menyebabkan ramai orang Quraisy memeluk Islam.


Thursday, October 1, 2009

MY THIRD SCHOOL

Assalamualaikum...

Hari ni, hamba nak sambung cerita pasal skolah hamba.Ni skolah ketiga hamba. Form 4 sampai form 5 kat sini..

SEKOLAH MENENGAH TEKNIK MUADZAM SHAH

Dah banya berubah persekitaran sekolah ni..
Ni antara gambar2 nye..

Ni kire pejabat urusan skolah ni la...


Ni kat ne ek??? Tak dapat nak agak la..

Atas tu, blok class mase hamba form 4 kot..


Ni hamba agak kat depan blok form 5..


Huhu... Mmg hamba tak tau ni kat area mane...


Ni macam kat area bangunan HEP/HEA..


Ni baru nye ni.. Ade Taman Sains lagi. Dulu ade dah.. Tapi tak camni.


Ni plak, makmal computer yang de masalah dulu. Makmal yang hamba tak sempat pun nak guna..


Adakah di atas itu kantin dan koperasi?


Jalan ke mane lak ni??


Ni la surau sekolah. Tempat kena ragging mase skolah dulu. Surau boleh jadi tempat ragging. Ish3...


Ni bumbung mane la plak...


Ni kawasan asrama. Dulu, asrama lelaki.. Tapi sekarang tak tau la. Asrama ni kite2 orang dulu panggil kolej.


Ni plak kawasan bengkel kejuruteraan...

Best jugak kat sini. Hamba suka sekolah ni sebab ade tempat lepak yang menenangkan. Dalam hutan yang hijau. Cikgu2 yang best!!!

Kenangan best mase kena ketuk ketampi. Setiap kali dapat result add math, mesti kena ketuk ketampi. Mane tak nye... Tak penah lulus. Huhuhu...

Kenangan histeria melampau. Bukan hamba la yang kena histerianye..

Kenangan BERSILAT... Teman member wat date. Panjat pokok. Kawan2 best.

Macam2 kenangan..

SEGALANYA DI SINI


Segalanya bermula di sini... Ni adalah sekolah rendah hamba. SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI LEMBING. Di sini la hamba mula mengenal erti kawan. Di sini juga hamba kenal ape itu cikgu. Di sini juga hamba mula lancar menyebut ABC 123... Penuh kenangan. Dah agak lama hamba tak menjejakkan kaki hamba ke sekolah pertama hamba ini. Dah tak tau hamba pe jadi kat dalam skolah tu. Nak je gi skolah ni semula. Nak duk kat kelas lama. Hamba yakin... Cikgu2 yang ajar hamba dulu ramai da takde. Nak gi pun da segan. Sampai darjah 6 kat skolah ni. Macam2 ragam. Paling hamba tak boleh lupa kenangan masa kat skolah ni ialah mase hamba hampir nak BELASAH budak kelas hamba dengan kerusi. GANAZZZZ....

Lepas tu, abis UPSR... Hamba masuk skolah menengah la plak. SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SUNGAI LEMBING. Takde gambar yang hamba boleh publish pasal skolah ni. Sampai form 3 hamba blaja kat sini. Banyak jugak kenangan hamba dengan kawan2 kat skolah ni. Tidur dalam kelas, SOUND orang... Tapi, kawan2 hamba kat skolah ni hamba tak dapat nak jejak sampai sekarang diorang ni. Ni la yang buat hamba paling sedeh. Hamba rasa nak jumpe balik diorang sume...

Kenangan hamba kat Sunagi Lembing ni buat hamba insaf sebenarnya. Tanpa skolah ni.. Tak mungkin hamba akan sampai ke tahap ini. Tak mungkin hamba dapat sambung degree. Ingatan hamba pada cikgu2 yang banyak didik hamba... hamba takkan lupa sume tu. Kene ketuk kepala dengan cikgu matematik.. Berdiri atas kerusi sebab tak hafal doa qunut.. macam2. Tapi hamba takkan lupa..

Ke mana hamba selepas form 3 di SMK SUNGAI LEMBING?
To be continue...