Sunday, October 25, 2009

LANGKAWI

Assalamualaikum..

Dah lama tak update blog.. Hari ni nak update la.. Nak guna bahasa santai la plak.. Tak nak da guna 'Hamba'. Huhuhu.. 'Aku' plak.. Huhuhuhu...

2 minggu lepas, aku ngan kawan2 kelas aku gi lawatan ke Langkawi. Tu la first time aku menjejak kan kaki ke Langkawi dan juga ke utara. Biasanya ke selatan, area KL, pantai Timur apatah lagi.. Selalu.. Seronok jugak kat Langkawi tu. Bukan pe... Dapat la ketenangan sket spanjang duk Langkawi tu. Takyah fikir urusan yang de kat Dungun buat seketika. Kitorang bukan gi nak sronok2 tau. Ni sebenarnya, trip class. Akademik nye lawatan under subjek AGRO BASED MARKETING.

Aku tinggalkan Dungun skejap dengan harapan aku akan balik dengan semangat baru. Huhuhu.. Perjalanan bermula pukul 5 ptg dari Dewan Aspirasi UiTM Dungun. Kitorang gi lalu jalan Terengganu, Kelantan, Kedah, Perlis. Perjalanan yang amik masa lebih kurang 10 jam. Penat duk dalam bus. Tapi mujur la aku duk sorang je. 2 seat, aku pulun sorang je. Selesa la sket. Hehehehe.. Walaupun perjalanan tu lama, tapi, menyeronokkan. Aku dapat tengok macam2 sepanjang perjalanan. Paling best, lori simen terbalik. Berat sangat tu. Area 4 pagi, kami sampai di Gurun Kedah. Pemandu tu amik port kat hentian rehat utk stay kat situ sampai la Subuh. Sebelum kitorang teruskan perjalanan kitorang ke destinasi kami. Tidur dalam bus kami hari tu. Takpe. Lena je. :)

Settle je solat subuh, mandi, bersiap makan, kami pun mula bertolak ke Alor Star. nak kedestinasi pertama kami. FAMA Kedah. Sampai je kitorang kat FAMA, kitorang disambut mesra oleh petugas2 kat situ. Kitorang masuk bilik mesyuarat dan diberi penerangan sket la pasal FAMA Kedah tu. Tak banyak yang diterang nye. Camne la nak wat report ni. Bukan pe diorang tak terang banyak tu, mase da tak banyak. banyak lagi tempat yang kitorang nak kena pergi. Habis je penerangan kat FAMA tu, kitorang dihidangkan dengan makanan yang banyak. Tapi sayang, aku kenyang lagi mase tu. Kalau aku tau, aku tak sarapan pagi2. Hehehe. Simpan perut utk FAMA. Tapi, untuk tak menghampakan lidah aku yang tak sabar nak rasa tu, aku pun jamah la sket sandwish.. SEDAP pulak. Aku amik lagi sepinggan sandwish.. Hahaha... Yang kata dah kenyang tadi. Pastu, kawan aku kata dia nak makan nasi lemak lak. Aku gi la amik. Dia kata nak sikit je. Tapi aku amik banyak jugak. Biar dia. Last2 dia tak abis makan. Terpaksa la aku abiskan nasi lemak dia. SEDAP jugak... Hehehehe... Dah la.. makan aje citernye.

Lepas je kitorang melawat FAMA tu kitorang dibawak ke bahagian pengagihan dan operasi FAMA. Lebih kurang 5 minit perjalanan dari pejabat FAMA. Dalam tu, kitorang diberi penerangan camne barang2 yang FAMA handle di agihkan dan dijual. Lama jugak la. Dah la diri. Penat... Banyak jugak kitorang tanya soklan. Saje je... Nak amik hati lecturer.. Hehehe..

Ladang mangga destinasi kami seterusnya. Pegawai Fama tu yang bawak kami. Tapi mase kami sampai kat ladang mangga tu, tak de buah la. Silap timing. Tengok pokok je la kitorang. Makan lagi kitorang kat situ. Makan tengah hari lak. Hampir Zohor la kami kat situ. Kitorang singgah Solat Zohor kat masjid tertua kat Kedah ni. Masjid Zahir kalau tak salah aku la. Pastu, kitorang dibawak untuk tengok perusahaan IKS. Kitorang dibawak ke sykt ZINON. Zinon ni, diorang buat perencah masakan cam rempah masah rendang dll. Hebat jugak Zinon ni. Dah cecah pasaran antarabangsa. Bila la agaknya aku dapat ikut jejak langkah Zinon ni.. Huhuhu.. Angan2 je besar Siti Zuraidah ni. Tamat la kitorang nye lawatan kat Kedah. Tanpa buang masa lagi, kitorang pun gerak menuju ke Kuala Perlis. Nak mendarat kat Langkawi lak ni. Tak sabar dah nak jumpe hotel, katil, nak golek2 atas katil. Penat sangat dah ni. Naik la feri. First time jgk naik feri ni. Penat jugak duk dalam Feri tu. Maghribb kami smpai di Langkawi. Naik bus, sampai hotel, masuk bilik, relax jap.. Tunggu turn la masuk bilik air. Satu bilik, 4 orang. Selesa jgk la. Member2 bilik pun best. Sporting.. Selesai je solat Maghrib n Isyak, kitorang pun gi makan. Lapar nye pasal. Makan kat hotel tu je. Tak larat la nak jalan makan kat lain. Bdk2 lain sume makan kat luar. Sanggup lagi diorang berjalan cari makanan lain. KAmi berempat ni, mmg dah malas. Target kitorang, lepas makan, balik bilik, tido. Memang... Aku la yang syahid dulu. Dengan telinga aku sumbat earphone, dengar IKIM.. Pe lagi, lena diulit lagu la..

Esok paginye, usai solat Subuh, aku turun ke lobi untuk amik makanan. Pagi tu, kami sarapan Nasi Lemak. Tapi sayang, nasi lemak tu hangit baunya. Lapar nye pasal, bedal je la. Kul 8 pagi, kitorang naik bus, bertolak ke Ladang Pisang di Teluk Yu. Aku mmg cukup xcited dengan pisang ni. Suka sangat Pisang. Dengan harapan, nnti, tuan ladang tu bagi makan pisang free. Mmg hajat aku diperkenan. aku pulun pisang kat situ. Sedap.. Manis.. Luas jugak la ladang pisang tu. Geram nengok pisang2 tu.. Rase tak nak balik, nak duk situ je. Heheee.. pastu, kitorang dibawak ke FAMA LAngkawi yang terletak di padang Matsirat. Ade agro bazar kat situ. Kebetulan, aku wat la rawatanmata percuma Permata Hijrah. Aku mmg suka try yang fre2 ni.. Tak beli pun akhirnye. Hahaha... Itu la destinasi terakhir lawatan akademik kami. tengah hari abis. Lepas ni, sesi jalan2 n sesi beli belah.

Mase aku kat sana, aku duk berkira duit je. Walaupun takde duit, tapi aku tak lepaskan beli kain batik utk mak aku, kain pelikat utk abah dan jugak baju utk adik n anak sdare aku. Tapi yang murah2 je.. Sbgai tanda kenang-kenangan. Untuk sahabat2 aku pun tak lupe. Bagi aku, utk sahabat ni mesti beli. Walaupun just Keychain. Aku shopping coklat. Tak tau pe aku nak pilih mase duk dalam kedai coklat tu. Banyak sangat coklatnye. Tak tau nak pilih yang mane. Yang paling penting, pastikan coklat yang aku amik tu de tanda HALAL. penting tu... Selesai shopping, balik smla ke hotel. Penat. Tapi lapar. Selesaikan solat MAghrib ngan Isyak dulu. Pastu, kitorang gi makan. Hari ni makan kat luar. Berpusing-pusing kitorang cari kedai makan. Akhirnya jumpe. Kenyang makan, balik hotel smla. Tidor la... Pe lagi... Huhuhu...

Esoknye, kami bangun pagi, plan nak gi Dataran Lang. Hahaha.. Penuh kisah. Kitorang pun jalan la... Konon nye nak gi Dataran Lang. Jauh dah jalan ni. Tak nampak lagi bayang Dataran Lang nye. Last2 kitorang tanya akk yang main badminton kat situ. Akk tu kate, jauh lagi nak jumpe Dataran Lang. Penat kalau kitorang nak jalan. Kitorang pun, dengan langkah berani teruskan je. Pastu, kitorang sedar yang mase dah tak banyak. Nak balik dah kul 9.30... Mmg tak sempat. Kitorang pun patah balik. Tetibe, akk tadi tanya kami nak gi ke tak Dataran Lang. Dia pun offer kitorang naik kete dia. Dia bawak. Sempat la ta'aruf sket ngan akk tu. Akk tu namanya Kak Mawar n Kak Zura... Akan ku kenang jasa akk sampai akhirnye.. Heheheh...

Akk tu hantar kami balik ke hotel. Sampai je kat hotel, diorang kata, nak gi Dataran Lang. Frust aku. Frust ke??? Tak dah.... Mase kitorang pegi, tak de orang... Tu yang best.. Mase diorang gi Dataran, kitorang gi makan. KFC.. Ya Allah, Tuhan nak tunjuk, aku jumpe kawan lama mase skolah dulu kat KFC tu... Ya Allah seronok nye.. Dia yang prasan aku dulu... Tapi AWAS!!! Dia LELAKI.... Budak yang lawan BAHASA MELAYU ngan kau mase skolah dulu... hahaha..

Dah la cite.. Penat la... Sampai kat Dungun Dalam kul 1 pagi. Pengembaraan yang menyeronokkan...

Insya Allah, ade pelunag nak gi lagi... Tunggu aku LANGKAWI!!!!




No comments:

Post a Comment