Sunday, November 8, 2009

BIARKAN

Drama tari burung nuri
Bermandi hujan pagi
Kian megah sang mentari
Bumi mana tak disinari

Tunggang kuda semberani
Mencapai awan tinggi
Berteka teki sang pelangi
Siapa yang kan mengerti

Alam yang gemilang indah
Merah di waktu senja
Kilauannya ada bicara
Berjumpa di esok saja

Terurailah tirai misteri
Dibelai jari jemari
Tangisannya tiada seni
Menggempar inderagiri

Akan sesia sahaja
Kau cuba mengerti
Ada rahsia yg tak mungkin
Akan engkau fahaminya

Biarkan
Biarkan saja berlalu
Biarkan saja begitu
Biar saja biarkan...

by
Nowseeheart

BERJALAN, MENTAFSIR. MELIHAT

Assalamualaikum..

Hari ini cuaca cerah.. Tapi tak lama.. Sebelah petang nye hujan. Itulah kehidupan. Tak boleh nak jangka. Kadang2 hidup tu indah tapi tak lama. Tapi bukan itu yang aku nak ceritakan.

Alhamdulillah... Hari ini aku dapat momentum baru untuk aku terus menulis. Momentum yang aku dapat hanya dengan duduk dan melihat. Dalam kesibukan aku mengulangkaji utk final exam, masih sempat untuk aku "Berjalan, Mentafsir, Melihat". Peluang itu takkan aku lepaskan kerana dengan melihat, aku bisa mentafsir. Tapi awas, tafsiran itu tak semestinya satu tafsiran yang benar. Sepetang aku dipantai mencari angin damai, pelbagai ragam yang dapat aku saksikan. Keadaan pantai yang awalnya lengang tanpa bayang manusia makin menampakkan kelibat selepas waktu Asar. Aku yang pada mulanya hanya sendirian disitu mula mendapat 'teman' lantaran semakin ramai yang datang ke pantai mungkin untuk 'lepak' barangkali. Aku biarkan mereka dengan gelagat mereka masing2. Masih banyak chapter yang terpaksa aku habiskan.

Pada awalnya aku biarkan saja orang disekelilingku datang utk sama2 mencari angin damai. Mungkin kerana mereka sendirian.. Sama seperti aku. Tapi akhirnya.. Fikiranku makin melayang melihat gelagat beberapa pasangan kekasih. Tumpuan ku tidak lagi pada bacaan.. Tetapi pada mereka. Berlari berkejaran di pesisir pantai.. Penuh dengan gelak tawa. Indahnya percintaan dunia. Mungkin tidak sesuai bagi aku untuk berkata sedemikian. Tapi, itulah manusia. Aku juga manusia biasa. Pastinya rasa ingin berteman sebegitu. Tapi aku masih lagi berpijak di bumi Allah ini, menghirup udara percuma Allah ini dan merasai pelbagai nikmat Allah di bumi ini. Seharusnya aku tidak lupa janji aku padaNya. Bukan itu yang kucari. Biarkan.

Berbalik pada pasangan kekasih tadi, aku mula mentafsir dan berfikir. Mengapakah mereka ini berkasih kasihan, berpegang pegangan. Tidakkah mereka tahu? Itukan salah? Bukan itu syariat yang ditetapkan. Sebenarnya aku tak mampu untuk menjawab. Mungkin kerana aku bukan berada di situ. Mungkin aku bisa menjawabnya suatu hari nnti dengan jelas. Kehidupan ini penuh makna. Mungkin aku bisa mentafsirnya suatu hari nanti.. Aku berharap agar aku lebih bijak untuk mentafsir kehidupan ini..

Saturday, November 7, 2009

HATI KU

Aku hanyalah seorang insan
Yang punya satu hati
Namun ku punya perasaan
Persis insan lain..

Lagakku sempurna
Bagaikan tiada apa
Namun hati ku merintih lara
Sedih, luka, pedih...

Biarlah hanya aku...

karya asli
zuraidah
7:34pm nov 7 2009

Friday, November 6, 2009

NO TITLE

Assalamualaikum...

Lama aku sepi tanpa tulisan ku sendiri. Aku buntu untuk mencari momentum baru utk aku selitkan dalam blog ini. Jadi.. Aku hanyalah menbaca blog2 org lain utk aku mencari momentum yang tersembunyi yang mungkin boleh untuk aku jadikan tulisan di sini. Minat dengan penulisan mereka. Bahasa yang di gunakan mudah. Satu bentuk penceritaan yang ibaratnya aku jua adalah watak dalam cerita itu. Aku tidak lah sukakan tulisan yg terlalu panjang untuk dibaca. Almaklumlah... Pembacaan yang panjang akan lebih membosankan buat aku... Jadi aku terpaksa mencari satu tulisan yang mudah untuk aku fahami buat masa ini. Mungkin aku belum bersedia dengan bhan bacaan yang berat buat masa sekarang dengan bebanan final exam.

Sesuatu yang aku temui dalam pembacaan blog bloggers lain... Hidup di alam blog adalah lebih indah dari kehidupan realiti. Dalam blog ni, kita boleh ceritakan ape sahaja yang kita inginkan. Ibarat satu kisah novel. Yang akhirnya indah. Mampukah aku menciptakan satu alam blog yang indah? Mungkin tidak bagiku kerana disini, aku ingin kongsikan segala perasaan aku yang aku tak mmpu nak luahkan pada sesiapa. Rasa suka, duka, pahit, manis semuanya akan ku coretkan disini. Ini bermakna bukan hanya yang indah.. Tapi segala-galanya. Namun masih lagi terbatas buat aku menulis di sini. Mungkin masih ada rahsia yang terpaksa aku bukukan dalam sudut hati ini. Dan terpaksa mencari method lain untuk diluahkan.

Kadang2 hidup ini tak seperti yang kita harapkan. Di sangka panas hingga ke petang.. Tapi rupanya hujan di tengah hari... Itulah kehidupan yang terpaksa kita lalui sehingga hayat terakhir menjemput kita. Hari ini, aku hanya menulis. Tanpa tajuk... Dan pengakhiran yang ibaratnya tergantung........



Monday, November 2, 2009

INSYA ALLAH

Insya Allah

by:Maher Zain

Everytime, you feel like you cannot go on
You feel so lost
That you’re so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insya Allah… Insya Allah… Insya Allah..
Insya Allah you`ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah… Insya Allah… Insya Allah..
Insya Allah you’ll find your way
Insya Allah… Insya Allah… Insya Allah..
Insya Allah you’ll find your way

Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
Ooo Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way… Showed me the way…
Insya Allah… Insya Allah… Insya Allah..
Insya Allah we`ll find the way

Insya Allah… Insya Allah… Insya Allah..
Insya Allah we`ll find the way