Monday, March 21, 2011

MARAH


Hari ni rasa nak marah je..
Mood ni datang dari mana la.
Tetiba je..
Ni tulis entry ni pun sgt marah perasaannye..
Rase nak LEMPANG, nak PUKUL orang jer..
Rasa GERAM melampau!!!!

Sunday, March 20, 2011

KALAU BERPACARAN



Kalau berpacaran, memang banyak pantang larang
Menjaga susila, ibu bapa, adik abang,
Apabila berdua carilah tempat yang terang
Agar tidak pula mencuba
Aksi terlarang...

Sambung... Kalau.. hehehe..

Eh, lupa lak nak bagi salam ye.
Assalamualaikum...
Layan betul bila dengar lagu ni.
Paling best bila kena part suara 'setan' tu..
Wah.. mmg tak leh bla la..

Bukan aku nak cite pasal lagu ni sangat sebenarnye.
Tapi aku tertarik dengan lagu ni sbb nasihat di sebalik lagu ni.
Dan...
Aku nak cite pasal bebudak zaman loni.
Asyik betul berpacaran.
Akak (jadi akak la pulak) tak marah la korang nak berpacaran.
Nak halang pun korang da besar.
Tapi, jangan la berpacaran lama-lama.
Bukan takut kekasih tu kena sambar buaya.
Takut buaya pun tak sempat nak sambar sebab nafsu iblis dah sambar dulu.
Cane? Ce cite.. Ce cite..

Akak kesian kat adik-adik akak ni.
Cane pulak kalau adik-adik ni syok banget bercinta,
At last korang tak jadi kawin.
Alahai.. Akak rasa sia-sia kan.

Jangan marah akak dik oiii...
Ni pendapat akak je.
Terpulang pada adik-adik nak buat pilihan.
Ha.. pastu kan, adik-adik ni dah bercinta abis baik ni..
Dah kongsi segalanya ngan pasangan couple.
Last-last, putus, frust menonggeng.
Ye la, rupenye, pasangan adik-adik tu ade spare tyre.
Aduh, berdarah, luka, parah hati!
Pastu, ade niat pulak nak bunuh diri.
Jangan la adik-adik macam ni ye.
Jangan terjun Golden Gate pulak.
Hehehe..

Kalau adik-adik rasa macam dah serasi, boleh bla la ngan pasangan adik-adik.
Apa la salahnya adik-adik terus je gi jumpe mak ngan abah.
Bagi tahu diorang.
Macam ni la lebih kurang ayat nye..

"Mak, abah.. Adik (apa-apa la gerlaran adik-adik kt umah) rasa adik da boleh kawin la."
"Adik da ade calon isteri/suami. Boleh tak adik kawin?"
"Adik rasa adik nak kawin la mak."

Lebih kurang macam tu la ayat nye.
Akak pun tak la reti sangat.
Nak elakkan jadi benda-benda yang tak senonoh.
Kalau dah berdua tu yang ketiga tu siapa?
Sape dapat jawab dia dapat hadiah pandai... Hehehe..
So, adik-adik boleh pikir sendiri kan..
Akak takmo la cakap bnyak-bnyak.
Nanti orang x suka akak pulak.

Takpe la.
Bak kata Bang Bil.. Lu Pikir La Sendiri!!!

Yeah, kita sambung cerita
Kalau kamu berdua 
Aku yang ketiga, ha ha ha
Aku penambah perasa
Akulah pendarab nafsu serakah
Hai teruna bikin perangai selamba
Hati si dara kata tak apa
Berani buat terima padah
Kalau tak sedia ucap syahadah!

Monday, March 14, 2011

EH! KITA KAWAN DULU KAN?

Assalamualaikum..

Ape khabar semua?
Dah lunch?
Jangan la keje sampai lupa lunch time.
(tak penah lupa lunch).. hehehe.
Alhamdulillah. Saya (alamak!! Sopan pulak hari ni) dah lunch tadi.
Menikmati nasi campur bermelodikan hujan.
Memang puas.

Tadi, waktu makan, office mate saya terserempak dengan kawan masa dia study dulu.
So, kitorang pun makan sama-sama.
Menurut office mate saya tu (k.shira nama dia), diorang dulu kawan baik.
Memang baik sungguh la.
Tapi, lepas abis study, dah lost contact.
Tau-tau kawan tu da kawen.
Hubungan terus renggang.

Itu la lumrah kehidupan sebenarnya.
Situasi ini bukan hanya berlaku pada office mate saya saja.
Kita semua mengalami nasib yang sama.
Masa skolah punya baik macam belangkas.
Bila dah abis skolah, ade haluan masing-masing.
Mula la. Dah lupa semuanya.
Bukan lupa sebenarnya, tapi komitmen yang menghalang.
Mungkin ada yang bila dah berjauhan, da dapat teman baru, lupa kawan yang sama-sama main kat skolah dulu.
Kawan yang nangis sama-sama.
Makan sama-sama. Tidur sama-sama.
Semua sama-sama lah.

Ada tu, tup-tup dah kawen. Sedih tak?
(Ada la sedih sikit).
Saya ada kawan baik tak?
Dulu, masa sekolah rendah ada.
Tapi, sekarang da tak rapat.
Habis darjah 6 dia pindah. Sebab UPSR dia best!
Skolah menengah pulak, ade jgk..
Sama-sama nangis ni.
Pastu, masa tu dia dah tak sama kelas, tak sama bilik, tak sama blok asrama.
Kitorang da mula rengggang.
Masuk form 6, ade jugak kawan baiknya.
Tapi, bila sume dah masuk U.
Dah jauh jugak.
Hmmm.. Pe la nasib teman ni kan.
Nak kata tak bertanya khabar, tanya. Tapi..

Pengalaman tu semua mengajar saya.
(Bukan la ajar sangat pun)
Pengalaman tu semua buat saya serik untuk ada seorang teman baik.
Jadi, masuk je U, saya terus berkawan dengan semua orang tanpa anggap orang tu kawan baik saya.
Tapi, mereka tetap mengharap supaya mereka itu special di mata saya.
Hati ni tak mampu.
Takut kecewa lagi.
(Cheeewaaaahhhhhhh... Macam orang bercinta).. Hahahaa.
Sampai sekarang, saya tak ada teman baik.
Semua orang kawan saya.
Sebab bila jauh, teman baik itu tak mungkin mampu menjadi teman yang baik buat kita.

Ingatan saya pada mereka yang pernah sudi menjadi teman baik saya walau seketika cuma itu akan saya bawa kemana walaupun jauh diri ini pergi.

Ikhlas Tapi Jauh

Bila bila kiranya diriku perlu
Hari yang murung
Terdengar nada yang riang ria
Sekali suara meyakinkan jiwa
Kaku langkah mengaguminya
Kaku menerimanya

Selagi bahuku
Memikul bebannya
Selagi hayatku
Merasa siksa
Selama senyuman
Menjadi senyumku
Ku bawa wajahmu
Walau diriku jauh...
Jauh...


Sunday, March 6, 2011

AKU ADA MASA

Assalamualaikum....

Semalam, aku di Flamingo Ampang.
Bukan bercuti ye.. Bukan jugak main bowling.
(best jgk kalau main bowling)
Apatah lagi saja-saja nak pi.
Baik la duk umah ke kan.
Tapi, sebab ade meeting, terpaksa la pegi.

Caya lah. Meeting buat kat hotel.
Kebetulan je tu. Ade Training kat sana.
Aku ni antara golongan manusia yang tak suka meeting.
Cukup lemah bagi aku bila meeting ni.
Tapi, meeting ni penting nak dapatkan kata putus.

Seharusnya aku terlibat hanya satu meeting.
Tapi, action plan harus dirancang.
Jadi, masa diperlukan.
Terpaksa mengikuti meeting seterusnya bersama dengan student UTP.
Banyak juga yang berkait.
Aku harus merancang lagi.
(Penin suda)

Hari sabtu pun keje.
Mesti orang cakap aku ni takde masa langsung untuk diri sendiri.
Takde la. Aku ade je masa.
Tapi agak penuh.
Kalau mahu isi malam-malam tu dengan tahajud..
Pastinya boleh. Takde yang menghalang.
(tahajud ke? hehehe)
Mahu terus bertadarus juga boleh.
Yang penting ada. masa.

Ada yang menilai aku ni lupa pada perjuangan asal aku.
Oppsss!! Mintak maaf ya.
Aku masih ingat. Lafaz bai'ah tu jugak tak pernah hilang dari ingatan aku.
Tapi dek kerana masa yang aku ada sudah di booking dengan kerja yang menanti.
Bukan aku tak mencuba untuk mengelak.
(tak mahu 'tapi' lagi)
Bila kata putus last minute, aku pun kena la cancel semua last minute.
Sehinggalah aku tak berani lagi nak buat janji.

Ada jugak yang kata aku lupa pada sahabat seperjuanganku.
Lupa untuk bertanya khabar mereka.
Ambil tahu perjuangan mereka.
Ohhh.. Itu satu tuduhan yang tak berasas bagi aku.
(tapi kalau ada yang terlepas pandang tu.. Maaf ye)
Tapi tak apa la.
Walaupun sedih dipertuduh begitu.
Aku tetap dengan perjuangan aku.
Kerana aku tahu
Medan juang, medan dakwah itu tidak sempit.

Masa itu ibarat pedang.
Kalau kita salah menggunakannya, ia akan membunuh kita.
Gunakanlah masa yang kita ada itu sebaiknya.
Harus kita seimbangkan urusan dunia dan akhirat.
Aku tak kisah kerjanya hingga 2-3 pagi.
Kerana aku ada masa untuk aku isi waktu itu dengan ZIKRULLAH.
Korang pun boleh.
Biar apa orang kata.
Asal kita rasa bahagia.
Sebab orang lain tak tahu bila kita bahagia.
Hanya kita yang rasa.

 Ini waktu meeting. Tengah jaga slide kat depan. Macam assistant trainer.

Fokus meng'update' website ESQ. Menyediakan bahan-bahan yang perlu untuk student UTP.

Ok la. Hari ni harus ke Flamingo lagi.
Ada Talk. Moga aku tak jadi MC.

Saturday, March 5, 2011

TEMPANG OH TEMPANG

Assalamualaikum...

Tajuk pun da xleh bla..
Hari ni, ntah kenapa kaki aku tempang.
Aduh!! Sakit betul nak jalan.
Macam terseliuh. Tapi macam tak.
Tetibe je sakit.
Memang orang tempang la kalau tengok aku jalan.

Ade ke diorang suruh aku gi klinik.
Kalau dah nama SITI ZURAIDAH BINTI ISMAIL tu..
Tak payah la suruh gi klinik.
Memang tidak le..
Ubat pun takut nak makan.
Nak suh gi jumpe dokter.
Terus OK kaki.
Hahaha..

Xpe la..
Mintak2 la esok kaki ni da ok.
Ni semua dari Allah.
Allah yang bagi sakit tu, Allah jugak la yang sembuhkan.
Mungkin satu ujian..
Mingkin satu pengajaran.
Kita cuma manusia biasa.
Ambillah pengajaran daripadanya.

Moga kalian semua ceria selalu, senyum sokmo deh!!