Wednesday, November 23, 2011

LAYAKKAH CINTA KITA?

Assalamualaikum...

Layakkah kita menagih cinta insan seandainya cinta Tuhan belum tergapai?
Sedangkan cinta Allah adalah segalanya.
Cinta Rasul lambang cinta kepada-Nya.
Cinta ibu bapa tulus suci selamanya.
Cinta saudara ukhuwah kerana-Nya.
Dan..
Cinta pada 'nya' pelengkap kasih-Nya...
Hamparkanlah cinta kepada Yang selayaknya.
Jadi, jika mengharap cinta sejati, dambalah kasih Ilahi.
Itulah cinta hakiki...
Tepuk dada, tanya iman, tanya akal fikiran, tanya hati dan tanya diri sendiri.
Sejauh manakah taraf cinta kita ini?


Sunday, November 20, 2011

PELUANG ITU

Assalamualaikum...



PELUANG itu katanya datang hanya sekali.
Sungguh benarkah kata itu?
Tapi, aku pernah!
PELUANG itu berkali-kali datang bertamu.
Apakah salah melepaskan PELUANG itu?
Benar, tak aku hargai PELUANG itu.
Tak pula aku mahu genggam erat PELUANG itu.
Melepaskan PELUANG membuatkan hatiku gusar.
Mambuatkan hatiku terus memendam sesuatu yang sukar.

Kata mereka, kau akan sesal.
Aku cuba mencari erti sesal itu.
Tak mampu kutemu.
Yang tetap hadir hanya resah dan gundah.

Hari ini, aku merasainya lagi.
Hanya kerana PELUANG itu telah aku abaikan..

TAK TERLUAH LAGI RASA ITU

Assalamualaikum...


Cukup sukar untuk memendam suatu perasaan.
Satu perasaan yang sukar untuk ditafsirkan.
Terasa berat untuk meluahkan.
Sehinnga hati yang kecil ini menjadi sasaran.

Allahu Rabbi, sesungguhnya Engkau mengetahui apa yang tersirat di hatiku.
Allahu Rabbi, ku mohon Kau tenangkan rasa gundah di hati ini.
Allahu Rabbi, Kau leraikanlah perasaan ini. 
Allahu Rabbi, Allahu Rabbi, Allahu Rabbi..

Tuesday, November 15, 2011

DAPAT PEGANG PUN JADI LA...

Assalamualaikum...

Selamat petang!!! Lunch ape tadi? Tak kisah la lunch ape, janji perut kenang dan ade tenaga untuk teruskan kerja. Berani betul aku update belog ni sedangkan aku ade kerja. alah, 5 minit je kot.. Hehe..

Orang kata, kalau kita suka sesuatu tu, kalau tak dapat nak memiliki, cukup la sekadar pegang ke, tengok ke kan. Macam Mamat suka Minah, tak dapat tengok Minah, tengok pokok bunga Minah pun jadi la kan..

Macam aku pulak, dapat pegang pun jadi la.. Bukan pegang Minah atau Mamat tau!! Ishhh.. Pikiran tu jangan melencong ye.. :)

Tadi, mase aku ke bilik air, ade jumpa ini kunci.


Nampak tak, kunci ape? BMW tuuuuu.. Kunci kete idaman aku la!!! Aku amik. Kat opis aku xde yang drive BMW ni. So, aku agak ni mesti staff ofis sebelah ni. Sebab, level ofis aku ade 2 company je. Kebetulan ade staff ofis sebelah. Dia tengah amik wuduk. Aku amik kesempatan la pegang lama-lama kunci tu kan. Pasni nak kena pulang dah. Hehee.

Lepas dah puas pegang, aku bagi la kat kakak tu. Dalam hati, dengan harapan tuan punye kete tu bawak aku pi jalan-jalan naik BMW.. Hahahaa. Dengan harapan lain jugak, satu hari nanti aku ade sebijik BMW.

Tu la kan, bak kata orang.. Tak dapat BMW, dapat pegang kunci pun jadi la...

BILA DIA NAK FLY

Assalamualaikum.

Pagi yang banyak kerja, tapi aku nak amik peluang juga update belog yang tak seberape nih. Owh!! Sebelum tu, SELAMAT PAGI MALAYSIA!!! (Macam satu Malaysia je yang bace~ekekeke)

Semalam aku dapat khabar gembira dari kawan lama.. Sebenarnya, dialah kawan baik aku masa kat skolah teknik dulu. (Suka ati aku je kata dia tu kawan baik aku.. Entah dia anggap gitu tak. Hehehe).. Mula-mula tu, dia  suh aku datang majlis kawin dia nanti. Wahhh.. Aku dah cukup happy sebab dia nak kawin. Cumanya, kitorang x sempat nak merasai zaman bujang bersama. Hahaa.

Kalau korang nak tau, lepas je abis SPM dulu, last kitorang jumpe mase amik result. Pastu dah tak jumpa sampai sekarang. Jadi, dia kawin nanti aku nak sangat pi. Lagi pun, itu yang dia mintak. Nak sangat aku pi.

Dan, lagi satu berita yang buat aku happy dan sedih bila dia kata dia nak fly ke New Zealand tahun depan. Ngape la jauh sangat sis.. Empat tahun saja ma.. Dia nak sambung PhD kat sana. PhD??? Waaaaaaa..

Mase dia kata nak sambung PhD tu, aku terpana sekejap.. Di usia sama seperti aku, 24 tahun, dia dah selangkah ke PhD. Aku, baru je Degree. Baru plan nak amik Master. Ape pun, tahniah yang teramat banyak dari aku untuk Farah.

Walau dah lama tak jumpa, aku mengikuti perkembangan dia dari Facebook je..

Ini lah beliau.. Nur Farah Hafizah. Sungguh, aku sangat baik ngan dia dulu. Pernah satu bilik, pernah jugak satu kelas. Dia banyak ajar aku mase kitorang satu kelas. Aku dulu slow sikit kalau bab setadi ni..

Dia berjaya.. Anugerah Canselor. Terus dalam bidang Engineering. Aku je yang masuk simpang lain. Termasuk simpang biznes. But, i really love engineering. Mungkin nanti yang bakal balik Malaysia nanti sebagai Dr.Farah akan jd lecturer aku. Hahaha..

Ni keratan akhbar pasal kejayaan dia rangkul Anugerah Canselor. Kalau rajin baca la sendiri.. :)

*Aku takkan pernah putus harapan nak sambung belajar sampai ke peringkat PhD. Insya Allah, kalau diizinkan. Aku merancang, Allah menentukan, tapi, Allah sebaik-baik perancang!!

Tuesday, November 1, 2011

YIHAAAAA... BLOG DA OK!

Assalamualaikum...

Hari ni rase sangat suka sebab hari ni keje banyak banyak banyak... Boleh tersenyum membuat kerja.. Hehehe.. Ikhlaskah ayat ini wahai Zuraidah?

Takpe la.. Bukan itu yang nak di happykan sangat. Nak bg tau ni.. Blog saya dah ok.. Saya dah dapat view blog saya macam ni...


Best kan.. Baru semangat nak hapdet belog kalau macam ni. Aku rasa, aku tahu kenapa.. Mungkin sebab aku guna Blogger interface tu.. Ni aku dah tukaq pada yang lama punye.. Tibe-tibe je ok.. Tapi, tak tau la kot korang punye ok je kot guna Blogger interface tu.. (^_^)"

Nantikan next post dari aku ye.. Sekarang ni nak buat keje yang banyak sangat tu.. :)